Books

Tie Teheraniin: peukalokyydillä Iraniin (Atena 2019)

Upeasti kuvitettu matka Iranin kulissien taakse

Helmikuussa 2016 Emma Vepsä seisoi Tallinnan laidalla tienreunassa. Liftaussuunta oli toinen kuin Eurooppaan pyrkivillä siirtolaisilla: kohti etelää, Iraniin.

Parissa kuukaudessa Vepsä matkaa Itä-Euroopan ja Turkin halki Persianlahdelle. Tie alla jatkuu samana, mutta valtion rajalla matkaaja havahtuu: Turkissa on vallalla tiukka linja, Transnistriaa – valtiota ilman valtion oikeuksia – jäytää kymmeniä vuosia kestänyt jäätynyt konflikti.

Konservatiiviselta vaikuttava Iran taas on täynnä yllätyksiä. Kun moraalipoliisi ei ole näkemässä, naisten huivit voivat lentää nurkkaan ja vodkashoteista kotibileissä kieltäytyvää suomalaista ihmetellään.

Matkatessaan 9 000 kilometriä rekkojen ja henkilöautojen kyydissä Vepsälle tärkeintä on nähdä arkista elämää, johon lentokentillä ei törmää. Liftarit reitin varrella jakavat luottamuksen tuntemattomien apuun, mutta matkustamisen syyt ovat erilaiset: siinä missä latvialainen Aleks kulkee peukalokyydillä viemään tekemänsä käsityöt tilaajille, iranilainen Sanam kirjoittaa liftausblogiaan miehen salanimellä.

Matkan varrella tavatut ihmiset vievät keskelle arkea, jossa suurvaltojen poliittiset siirrot muuttavat ihmisten jokapäiväistä elämää.

KIRJA ILMESTYY SYYSKUUSSA 2019!

Asfalttivolgaa etelään: peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin (Atena 2018)

Liftimatka Venäjän hyytävästä talvesta Afganistanin kevääseen

Se oli oikeastaan aika huonosti suunniteltu projekti: toimittaja ja valokuvaaja Emma Vepsä päätti liftata Moskovasta Afganistaniin keskellä ankarinta talvea. 

Villapaitoihin kääriytyneen liftarin sijaan kirjan keskiössä ovat kuitenkin maailma ja ihmiset hänen ympärillään: kyydin tarjoavat ystävälliset perheet, kauppiaat ja rekkakuskit sekä vaihtuvat kulttuurit. Yli 7 000 kilometrin matka Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin läpi Afganistaniin kasvaa kuvaukseksi siitä, kuinka Aasian historian ja yhteiskuntien monet käänteet näkyvät tavallisten ihmisten elämässä: Mistä afganistanilaiset naiset unelmoivat? Miten Balkasjärvi kärsii? Miksi politiikka eristi toisistaan uzbekit ja tadžikit, entiset hyvät naapurit?

Kirjan upeat kuvat vievät nojatuolimatkalle läpi Keski-Aasian arojen ja vuoristojen, kylien ja kaupunkien – ja lopulta Afganistanin kevättuuliin.

Osta kirja: Atena / Akateeminen kirjakauppa / Suomalainen kirjakauppa / Adlibris / Booky.fi / Rosebud

Arvioita: Goodreads 


Articles

Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 4/2018 | Rahtarit maailmalla:

"Rekkakuskina ulkomailla pääsee näkemään maanteitä ja rekkaparkkeja, mutta myös juoksemaan rosvojen perään. Maailmalle on lähdetty osin sattumalta, mutta monia suomalaisia ulkomaankuljettajia yhdistävä tekijä on seikkailunhalu."

Text & photos: Emma Vepsä


Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 3/2018 | Lisääntymättä paras?:

"Väestönkasvu nähdään yleensä ongelmana vain kehitysmaissa. Silti lapsen saaminen Suomessa kuormittaa ympäristöä enemmän kuin maailmassa keskimäärin. Suomessa lapsettomaksi jää viidennes naisista ja neljännes miehistä, mutta vapaaehtoisesti lapsettomia heistä on vain hyvin pieni osa."

Text & photos: Emma Vepsä


Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 7/2017 | Sohvasurffarit:

"Rauhanliikkeestä juurensa juontavat maailmanlaajuiset vieraanvaraisuusverkostot kannustavat luottamaan. Mitä sitten tapahtuu, kun kotioven avaa tuntemattomalle?"

Text & photos: Emma Vepsä


Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 4/2017 | Älä sitten valita, kun sinut raiskataan:

"Maailma ei muutu vaarattomammaksi niin, että naiset rajoittavat elämänsä vain ­turvallisiksi luokiteltuihin tiloihin."

Text: Emma Vepsä. Illustration: Outi Kainiemi.

The magazine's most read article of 2017.


Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 12/2016 | Voiko liftaamalla parantaa maailmaa?:

"Nostin peukaloni pystyyn Tallinnassa ja suuntasin Itä-Euroopan ja Turkin läpi Iraniin. Matkalla tapasin muita liftareita ja huomasin, etten ollut yksin, kun näin matkustustavassa mahdollisuuden ennakkoluulojen rikkomiseen ja siltojen rakentamiseen."

Text & photos: Emma Vepsä.


Maailman Kuvalehti (Finnish magazine) 10/2015 | Välähdys:

"Afganistan. Nuori poika esittelee ratsastustaitojaan lähellä Balkhin kaupunkia Pohjois-Afganistanissa, missä hevosenkäsittelytaitoa on perinteisesti pidetty yhtenä miehen tärkeimmistä taidoista.Tämä korostuu edelleen etenkin hevosurheilussa,kuten maan rajussa kansallislajissa buzkashissa."

Text & photo: Emma Vepsä.

Using Format