Tie Teheraniin: peukalokyydillä Iraniin (Atena 2019)

Upeasti kuvitettu matka Iranin kulissien taakse

Helmikuussa 2016 Emma Vepsä seisoi Tallinnan laidalla tienreunassa. Liftaussuunta oli toinen kuin Eurooppaan pyrkivillä siirtolaisilla: kohti etelää, Iraniin.

Parissa kuukaudessa Vepsä matkaa Itä-Euroopan ja Turkin halki Persianlahdelle. Tie alla jatkuu samana, mutta valtion rajalla matkaaja havahtuu: Turkissa on vallalla tiukka linja, Transnistriaa – valtiota ilman valtion oikeuksia – jäytää kymmeniä vuosia kestänyt jäätynyt konflikti.

Konservatiiviselta vaikuttava Iran taas on täynnä yllätyksiä. Kun moraalipoliisi ei ole näkemässä, naisten huivit voivat lentää nurkkaan ja vodkashoteista kotibileissä kieltäytyvää suomalaista ihmetellään.

Matkatessaan 9 000 kilometriä rekkojen ja henkilöautojen kyydissä Vepsälle tärkeintä on nähdä arkista elämää, johon lentokentillä ei törmää. Liftarit reitin varrella jakavat luottamuksen tuntemattomien apuun, mutta matkustamisen syyt ovat erilaiset: siinä missä latvialainen Aleks kulkee peukalokyydillä viemään tekemänsä käsityöt tilaajille, iranilainen Sanam kirjoittaa liftausblogiaan miehen salanimellä.

Matkan varrella tavatut ihmiset vievät keskelle arkea, jossa suurvaltojen poliittiset siirrot muuttavat ihmisten jokapäiväistä elämää.

Osta kirja: Atena / Akateeminen kirjakauppa / Suomalainen kirjakauppa / Adlibris / Booky.fiRosebud

Arvioita: Goodreads 

"Peukalokyydillä matkustavan Emma Vepsän uutuuskirja Tie Teheraniin on mukaansatempaava matkakertomus, joka osoittaa, että maailma on parempi paikka kuin poliitikot ja uutisotsikot antavat ymmärtää."

Marjo Jääskä, Maailman Kuvalehti

"Tie Teheraniin taustoittaa ympäristön tapahtumia omalla tavallaan. Kirja on sopivan tuore ruohonjuuritason kuvaus yksilöiden tunnoista ja sukeltaa valikoidusti historiaankin. Näillä ominaisuuksillaan visuaalis-tekstuaalinen teos lisää ymmärrystä näiden alueiden moninaisista juonteista ja ongelmista."

Kirjala -blogi

Asfalttivolgaa etelään: peukalokyydillä Moskovasta Afganistaniin (Atena 2018)

Liftimatka Venäjän hyytävästä talvesta Afganistanin kevääseen

Se oli oikeastaan aika huonosti suunniteltu projekti: toimittaja ja valokuvaaja Emma Vepsä päätti liftata Moskovasta Afganistaniin keskellä ankarinta talvea. 

Villapaitoihin kääriytyneen liftarin sijaan kirjan keskiössä ovat kuitenkin maailma ja ihmiset hänen ympärillään: kyydin tarjoavat ystävälliset perheet, kauppiaat ja rekkakuskit sekä vaihtuvat kulttuurit. Yli 7 000 kilometrin matka Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin läpi Afganistaniin kasvaa kuvaukseksi siitä, kuinka Aasian historian ja yhteiskuntien monet käänteet näkyvät tavallisten ihmisten elämässä: Mistä afganistanilaiset naiset unelmoivat? Miten Balkasjärvi kärsii? Miksi politiikka eristi toisistaan uzbekit ja tadžikit, entiset hyvät naapurit?

Kirjan upeat kuvat vievät nojatuolimatkalle läpi Keski-Aasian arojen ja vuoristojen, kylien ja kaupunkien – ja lopulta Afganistanin kevättuuliin.

Osta kirja: Atena / Akateeminen kirjakauppa / Suomalainen kirjakauppa / Adlibris / Booky.fi / Rosebud

Arvioita: Goodreads 


”Matka kuvataan eloisasti pätkä kerrallaan, ympäröivät yhteisöt ja uskomattomat maisemat pääsevät esiin.”

”Kirja on matka Venäjän talveen ja ihmisten lämpöön. Se on myös kuvaus uhkarohkeasta ideasta ja tinkimättömästä toteutuksesta. Kerronta rullaa, tarina kulkee ja tekijän ottamat valokuvat ovat aivan upeita.”

Seppo Paajanen, Etelä-Saimaa

”Kuvaus Vepsästä melkein jäätymässä elävältä liftatessaan Kazakstanin Balkasista Almatyyn on hyytävää luettavaa. Samalla se valaa uskoa ihmisten hyvyyteen: tuntemattomat ihmiset pelastivat hänet pälkähästä. -- Kuvat ovat kauniita ja monipuolisia.”

Paula Liesmäki, Maaseudun Tulevaisuus

"Asfalttivolgaa etelään on myös kirja ennakkoluuloista ja -asenteista, niiden kohtaamisesta ja särkymisestä. Jokaisella on ennakkoluuloja: kirjan lukijalla on ennakkoluuloja matkan onnistumisesta ja näiden monelle vieraiden maiden ihmisistä, ja Vepsällä itselläänkin on ennakkoluuloja. Kaikkein vähiten ennakkoluuloja tuntuu olevan Vepsän kohtaamilla ihmisillä, jotka päästävät vieraan matkalaisen autoonsa pelkääjän paikalle ja tarjoavat hänelle lounaan tienvarsikuppilassa."

Kirjanmerkkinä lentolippu -blogi

"Pidän kirjan älykkäästä ja yhteiskunnallisesta otteesta. Venäjän, Kazakstanin, Kirgisian, Tadžikistanin ja Uzbekistanin kautta kulkevalla matkalla stan-valtioiden poliittista tilannetta ja historian vaiheita taustoitetaan kattavasti, mutta ei tylsästi. Kuvat tuovat eloa paikkoihin, joista en ole ennen kuullut enkä osaisi sijoittaa kartalle. Naisten asemaa kuvataan hyvin ja toisaalta Vepsän tekstistä paistaa mielestäni läpi vahva tiedostus hänen omista etuoikeuksistaan."

Sunnuntaiaamu-blogi


Using Format